Monday, June 4, 2007

Spania si spaniolii

Sa ne formam stereotipuri nu-i greu, sa gandim liber si fara prejudecati e. Incerc sa dau verdicte general-valabile despre Spania si spanioli, dar nu pot. Pot insa sa descriu oamenii pe care i-am cunoscut ori ce am apucat sa vad in tara ce gazduieste sute de mii de romani.

1. Spania e o tara bogata. E o tara in care clasa sociala mijlocie si majoritara duce o viata relativ linistita si imbelsugata, chiar daca ei cred poate altfel, in care se construieste mereu, in orice parte ai intoarce privirea. In general, autoritatile conserva locurile si constructiile de importanta istorica, dar nu mereu le iasa (in Salamanca, in ultimele doua luni, au fost daramate doua cladiri foarte vechi si importante pt. a se construi un hotel de lux si un centru comercial El Corte Ingles- cunoscut si raspandit in Spania).

2. E o tara primitoare. Oamenii sunt indatoritori, deschisi, te trateaza cu respect daca si tu faci la fel. Se asteapta sa lucrezi bine, sa faci lucrurile cum trebuie. Incearca sa nu dezamagesti sau sa nu iesi din normal, pentru ca daca o vei face, sigur va stii toata lumea din jurul tau si vei descoperi inca ceva despre spanioli.

3. Spaniolii vorbesc mult. Profesorii si mai mult :) Colega mea de apartament mai mult ca nimeni :) Se vorbeste la locul de munca, pe strada, la magazin, la aprozar, cu vecina in scara blocului, in parc, in bar, in sala profesorala, la telefon. Vei stii intotdeauna cat de important e subiectul pentru interlocutori dupa volumul si intonatia vocii. Daca volumul e uneori inalt sa nu gandesti imediat ca oamenii se cearta.
4. Spaniolii sunt oameni 'de lume', le place berea, iesitul in oras, muzica si dansul. Fotbalul e litera de lege, cu un tenisman precum Nadal, echipe de baschet de nivel inalt si Fernando Alonso la volan in Formula 1 nu-i de mirare ca sportul in general e apreciat.
In general se traieste cu zambetul pe buze si cu destula buna-dispozitie. Atat femeile , cat si barbatii arata mai tineri decat sunt in realitate. Unul dintre profii care si-a facut un pustiu de bine si m-a ajutat cu treburile administrative, mi-a spus la doua zile dupa ce ne-am cunoscut ca are 38 de ani. Am facut tot eforul sa nu par surprinsa, pentru ca i-as fi dat 30.
5. Spanioloaicele sunt frumoase, in general femei suple, extrem de ingrijite. Moda e nu e de admirat in emisiuni la televizor sau in reviste; moda e pe strada. Fie ca ea dicteaza papuci de guma, ori de tabla, trebuie respectata intocmai.
E tot ce-mi trece prin minte acum, dar pareri legate de subiect o sa se mai strecoare.



No comments: