Sunday, June 3, 2007

Introducere la rememorari


Locatie: Salamanca
Si mai exact: str. Miguel Hernandez, la o aruncatura de bat de Plaza Barcelona
Si mai exact: intr-un apartament de 4 camere, pe care il impart cu doi studenti la Psihologie
Culmea exactitatii: in camera lui Lourdes, studenta, in fata calculatorului, cu lumina aprinsa la 3 dupa-amiaza, pentru ca s-a stricat jaluzeaua si nu mai poate fi miscata.
Zi de duminica obisnuita. Nu-mi plac zilele de duminica, nu-mi plac pentru ca sunt prea linistite, iti lasa prea mult timp ca sa te gandesti acasa, mananci dimineata, timpul trece repede pana la amiaza, iarasi mananci, timpul trece ceva mai incet, totusi cina se apropie mai repede decat ai fi gandit. Intre mese, te plimbi dintr-o camera in alta, schimbi un scaun cu altul, scaunul cu canapeaua...nu-mi plac zilele de duminica.
Fiind intre mese acum :) dau drumul primelor povesti publice despre minunata Spanie si 5 luni petrecute respirand aerul de-aici.
Inaintea plecarii din Romania, bunica m-a intrebat. 'Unde pleci tu copila, la Salamandra?'. I-am raspuns: 'Nu, bunica, la Salamanca, in Spania.'. Replica a fost: 'Unde? In Salamandra?' Ce putem sti oare despre fiecare colt din lumea asta daca nu-l vedem cu ochii nostri? Putem stii multe, dar e cultura generala. Ce-am aflat despre Spania si Salamanca din carti, de la tv, de la cunostinte, era cultura generala, iar uneori fictiune.
Ce ti-e si cu Salamanca asta....Salamanca e ca o bomboana-guma, dulce-acra. Pe de o parte e un oras cu istorie veche, oras universitar cu traditie (unul dintre rectorii Universitatii din Salamanca a fost Miguel de Unamuno), cu multa populatie in varsta, pe de alta parte, tocmai pentru ca e oras universitar, primeste an de an o multime de studenti din toata lumea (in special americani, francezi, englezi, olandezi), care anima strazile, magazinele, barurile, restaurantele, bibliotecile etc. zi si noapte. Pe masura faimei Universitatii si a importantei istorice a orasului e si distractia. Strazile Salamancai sunt pline in timpul noptii pana dimineata. In jurul Plaza Mayor roiesc gastile, cuplurile, grupurile de turisti, familiile (pana la 11, 12 noaptea in special in weekend). In jurul Plaza Mayor se organizeaza festivalurile si sarbatorile in oras, in jurul pietei sunt cele mai importante magazine, in jurul pietei sunt cele mai importante locuri de distractie.
De la 1 iunie am intrat in ultima luna pe care o voi petrece aici, au inceput rememorarile si s-a ivit nerabdarea de a ajunge acasa si de-ai vedea pe cei dragi.

Rand pe rand, o sa desfasor povesti si povestiri din Salamanca,
Aceeasi Ale, totusi diferita

No comments: